Wat is een wijksamenwerkingsverband?

Het is een bijzondere tijd. De verschillende landelijke akkoorden (Integraal Zorgakkoord, Gezond Actief Leven Akkoord, Sportakkoord II en de aanpak Wonen Zorg) nodigen ons uit om werk te maken van een sterker fundament op lokaal niveau. Door meer aandacht te geven aan gezondheid, eigen regie en preventie blijvende zorgkosten op de langere termijn naar verwachting houdbaar en de druk op de (zorg)professionals draagbaar.

In een wijksamenwerkingsverband werken eerstelijns zorgverleners, zoals huisartsen, apothekers en paramedici, samen met het sociaal domein aan een passend aanbod van zorg en welzijn voor inwoners van hun wijk. Een lokale en preventie infrastructuur binnen de wijk draagt bij aan het verminderen van de zorgvraag en het vergroten van gebruik van welzijn, sociaal domein en informele zorg. De RHOGO-regio is vanuit het perspectief van de eerste lijn opgedeeld in 10 wijken.

Deze ‘wijken’ zijn ongeveer zo groot als een stadsdeel (+/- 30.000 inwoners) en waar mogelijk verbonden aan een gemeente. Doel van de wijksamenwerkingsverbanden is om de samenwerking rondom zorg – en welzijnsvragen van burgers te verbeteren, zodat eerstelijnszorg laagdrempelig, dichtbij, minder versnipperd en blijvend beschikbaar is voor iedereen.

Suggesties?