Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er sprake van een incident wanneer er in de zorg iets misgaat en de cliënt schade heeft opgelopen, had kunnen oplopen, of nog kan oplopen. Deze (mogelijke) schade is een onbedoelde of onverwachte uitkomst van de zorg.
Indien er ernstige schade is, is er mogelijk sprake van een (potentiële) calamiteit.
Vanaf nu kunt u via de website van MCC Gooi & Vechtstreek een TIM-melding doen voor incidenten tussen Tergooi MC en andere zorgaanbieders. Dit centraliseert de meldingen op één plek, waardoor zorgverleners beter inzicht krijgen en sneller kunnen handelen.
Voor (mogelijke) calamiteiten binnen Tergooi MC geldt een specifieke procedure voor onverwachte gebeurtenissen die ernstige schade of overlijden veroorzaken. Kijk voor meer informatie op de website van Tergooi MC.
Voor (mogelijke) calamiteiten binnen andere organisaties, zoals huisartsenpraktijken of VVT-locaties, wordt de procedure van die organisatie gevolgd, ook als de calamiteit door een andere zorgaanbieder in de keten is vastgesteld.
Wie kunnen er melden?
Deze mogelijkheid is beschikbaar voor zorgaanbieders in de transmurale zorg met wie deze procedure is afgesproken. Op dit moment kunnen huisartsen, apothekers, specialisten ouderengeneeskunde, leidinggevenden van het regionale Technisch Thuiszorgteam en eerstelijns verloskundigen een TIM-melding doen aan Tergooi MC.
U wilt een melding doen, hoe bepaalt u de ernst van het incident?
De ernst van het incident (de risicoscore) wordt bepaald op basis van de kenmerken in uw melding. Centrale vragen zijn:
- Heeft de gebeurtenis geleid tot (blijvend) letsel bij een patiënt/cliënt?
- Hoe schat de melder de mogelijke gevolgen voor de patiënt/cliënt?
- Is er kans op herhaling van de gebeurtenis?
Op basis van de antwoorden krijgt de melding automatisch een risicoscore van laag, matig, hoog of extreem.
Als de melding een hoge of extreme risicoscore krijgt, krijgt de commissie patiëntveiligheid van Tergooi MC deze ook ziet. De commissie beslist of de melding een (potentiële) calamiteit betreft die aan de Raad van Bestuur moet worden gemeld. Eventueel kan een intern onderzoek worden gestart of een melding bij de IGJ worden gedaan.
Bij twijfel over de risicoschatting kunt u altijd overleggen met de TIM-coördinator van de RHOGO Robert van ’t Land: vantland@rhogo.nl. Hij is bereikbaar voor huisartsen, eerstelijns verloskundigen en het regionale Technisch Thuiszorgteam.
Het TIM-formulier is via deze weg te benaderen.
Opvolgen van de melding
De melding wordt binnen maximaal 8 weken afgehandeld.